Het wetsvoorstel ‘erkenning en gezag’ is deze week aangenomen door de Tweede Kamer. Daarin wordt het onderscheid tussen gehuwde en ongehuwde ouders opgeheven voor de gevolgen van erkenning. De ongehuwde partner van de moeder krijgt automatisch ook het gezag als hij of zij het kind erkent. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.
Eerder schreven we ook over erkenning en gezag. Hoe zit dat precies?
Uitzonderingen
Wel zijn er enkele uitzonderingen op het automatisch krijgen van het gezag. Bijvoorbeeld als één of beide ouders onbevoegd zijn tot gezag, de voogd met het gezag over het kind is belast of de moeder en erkenner in een notariële akte of bij de ambtenaar van de burgerlijke stand verklaren dat het gezag alleen door de moeder wordt uitgeoefend.
Koppeling beperken
De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (KNB) en de Vereniging voor Mediators in het Notariaat (VMN) adviseerden om de automatische koppeling van erkenning en gezag te beperken tot stellen met een notarieel samenlevingscontract. De notaris legt hen namelijk de betekenis van het gezamenlijk gezag uit en controleert of beide (aanstaande) ouders dat gezamenlijk gezag willen. Dit advies is niet overgenomen.