Wat is een combinatietestament?

96
Wat is een combinatietestament

In een combinatietestament worden verschillende wensen en regelingen zoals vruchtgebruik en tweetrapsmaking bij elkaar gevoegd. De langstlevende partner bepaalt hoe de erfenis wordt verdeeld. Dit soort testament wordt vaak gebruikt door partners of echtgenoten om hun erfenis op een belastingvoordelige en flexibele manier te regelen.

Vruchtgebruik

In een combinatietestament kan vruchtgebruik worden opgenomen. Dit betekent dat iemand het recht krijgt om bepaalde bezittingen te gebruiken en de opbrengsten ervan te ontvangen, terwijl de eigendom van deze bezittingen bij iemand anders ligt. Dit recht kan van toepassing zijn op verschillende soorten bezittingen, zoals een huis, aandelen, of spaargeld.

Het opnemen van vruchtgebruik in een testament kan belastingvoordelen opleveren. Het is mogelijk dat er minder erfbelasting betaald hoeft te worden, omdat de waarde van de erfenis verdeeld wordt over verschillende erfgenamen.

Tweetrapsmaking

Een tweetrapsmaking is een constructie waarbij de erfenis in twee stappen wordt verdeeld. Dit houdt in dat de erfenis eerst naar een begunstigde gaat (meestal de langstlevende partner) en vervolgens, na het overlijden van deze begunstigde, naar een tweede groep begunstigden (meestal de kinderen).

Door gebruik te maken van tweetrapsmaking kan de erfbelasting in sommige gevallen worden uitgesteld of verminderd, omdat de kinderen pas erven na het overlijden van de langstlevende partner.

Voordelen van een combinatietestament

  • Belastingvoordelen: Door gebruik te maken van flexibele regelingen zoals het vruchtgebruik en de tweetrapsmaking, kan de erfbelasting voor de erfgenamen aanzienlijk worden verminderd.
  • Zorg voor de langstlevende partner: Dankzij het testament wordt de langstlevende partner financieel goed verzorgd, terwijl de uiteindelijke verdeling naar de kinderen kan worden uitgesteld tot na het overlijden van de langstlevende.
  • Makkelijk aan te passen: De flexibiliteit van een combinatietestament maakt het mogelijk om in te spelen op veranderingen in persoonlijke of financiële omstandigheden zonder dat het testament telkens hoeft te worden aangepast.

Nadelen van een combinatietestament

  • Ingewikkeld: De opstelling van een combinatietestament kan ingewikkeld zijn en vereist vaak deskundig juridisch advies om ervoor te zorgen dat alle wensen en fiscale voordelen op de juiste manier worden vastgelegd.
  • Komt veel administratie bij kijken: Na het overlijden van de eerste partner kan de afhandeling van de erfenis veel administratief met zich meebrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here