Tarieven en vrijstellingen voor erfbelasting & schenkbelasting

1283
Erf- en schenkbelasting

Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen, het is verstandig om vooraf te kijken naar de belastingregels. Het kan dat je belastingvoordeel laat liggen of dat je onnodig schenk- of erfbelasting betaalt. We zetten het op een rij.

Vrijstellingen voor erfbelasting

Als je een erfenis krijgt, is de kans groot dat je erfbelasting moet betalen. Maar alleen als het bedrag van de erfenis hoger is dan de vrijstelling.

Ben jeDan is de vrijstelling
Gehuwd/geregistreerd partnerschap/ongehuwd samenwonend€661.328
Kind met ziekte of handicap€62.830
(Pleeg-)kind€20.946
Kleinkind€20.946
Ouder€49.603
Overig (zoals een broer of zus)€2.208

 

Vrijstellingen voor schenkbelasting

Als je een schenking krijgt, is de kans groot dat je schenkbelasting moet betalen. Maar alleen als het bedrag van de schenking hoger is dan de vrijstelling.

Ben jeDan is de vrijstelling
Pleegkind€5.515


Per jaar mogen je ouders jou (en je broers en zussen) € 5.515,- belastingvrij schenken. Je hoeft hiervan geen aangifte te doen. Is het bedrag van de schenking hoger dan deze vrijstelling, dan moet dat wel.

Ben jeDan is de vrijstelling
Kind tussen 18 en 40Eenmalig €26.457 of €55.114 of maximaal €103.643

 

Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud, dan mogen je ouders je eenmalig belastingvrij een hoger bedrag schenken. Dit bedrag is in principe € 26.457,-. Maar als je het geschonken bedrag gebruikt voor de betaling van een dure studie of opleiding, dan is de vrijstelling onder voorwaarden € 55.114,-. En als je het geschonken bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning of de aflossing van een eigenwoningschuld of restschuld, dan is de vrijstelling onder voorwaarden maximaal € 103.643,-. Van deze hogere schenkingen moet je wel aangifte doen. Daarbij moet je een beroep doen op de verhoogde vrijstelling.

Ben jeDan is de vrijstelling
Overig (zoals een pleegkind)€2.208 of €103.643

 

Jaarlijks mag € 2.208,- belastingvrij worden geschonken. Hiervan hoef je geen aangifte te doen. Is het bedrag van de schenking hoger dan deze vrijstelling, dan moet dat wel. Wanneer je tussen de 18 en 40 jaar oud bent en je het geschonken bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woning of de aflossing van een eigen woningschuld of restschuld, dan is de vrijstelling onder voorwaarden eenmalig €103.643,-. Van deze schenking moet je aangifte doen. Daarbij moet je een beroep doen op deze vrijstelling.

Bekijk een volledig overzicht van de tarieven voor erf- en schenkbelasting in de brochure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here