Deze Prinsjesdag was anders dan anders. Net als vorig jaar met coronamaatregelen, maar nu met een demissionair kabinet. Wat zijn de plannen voor de problemen op de woningmarkt?
Extra geld voor woningmarkt
Dat we ons al een tijd in een oververhitte huizenmarkt bevinden, is geen nieuws meer. Het kabinet trekt eenmalig 1 miljard euro extra uit voor de snellere bouw van woningen. Maar hoewel er extra geld komt voor de aanpak van de woningbouw, presenteerde het kabinet geen ingrijpende plannen om de huidige woningnood aan te pakken.
Kabinet doet te weinig tegen problemen woningmarkt
Het demissionaire kabinet doet te weinig om de kostenstijgingen het hoofd te bieden. Dat zeggen deskundigen en belangenpartijen in een reactie op de rijksbegroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.
Huizen zijn gemiddeld 20 procent duurder geworden sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar. De laatste jaren zijn de huren hard omhooggegaan, waardoor de betaalbaarheid onder druk staat. “Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen en vooral voor starters?”, zo sprak de koning in de troonrede de hamvraag uit.
Het kabinet blijft het antwoord voorlopig schuldig, vindt Matthijs Korevaar, universitair docent financiering en woningmarkt aan de Erasmus Universiteit. “Er gebeurt eigenlijk weinig tot niets, is de conclusie. Het kabinet maakt jaarlijks 100 miljoen euro vrij om woningbouw te stimuleren, maar dat is een doekje voor het bloeden.”
Eerlijk is eerlijk, het kabinet waarschuwt expliciet voor het uitblijven van oplossingen: “Gezien de demissionaire status, bevat de miljoenennota geen grote beleidswijzigingen.” Wel zijn er wat “gerichte investeringen” aangekondigd, zoals de 100 miljoen euro voor nieuwbouw en een korting van 30 miljoen euro op de verhuurderheffing.
Ook nog geen oplossing voor huurwoningmarkt
Toch is het chagrijn er niet minder om bij de Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders. “Het gevoel van urgentie om de wooncrisis echt aan te pakken ontbreekt volledig. Er worden wat pleisters geplakt met 100 miljoen per jaar extra voor woningbouw, terwijl de miljardenheffing op sociale huur in stand blijft”, zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels. “Die boete op betaalbare huurwoningen moet eraf, zodat er meer sociale huurwoningen verduurzaamd en gebouwd kunnen worden en de woningen betaalbaarder kunnen worden verhuurd.”