Hoe kan ik mijn (klein)kind financieel ondersteunen bij de studie?

479
Studie

Het schooljaar gaat weer van start. Misschien gaat jouw (klein)kind aan een studie beginnen, waarbij heel wat kosten komen kijken. Hoe kun je daar financieel aan bijdragen? Dit zijn de mogelijkheden.

Geld schenken aan kinderen

Ieder jaar mogen ouders belastingvrij geld schenken aan de kinderen. Als het kind tussen de 18 en 40 jaar is, kun je dat bedrag eenmalig verhogen. De hoogte van dat bedrag ligt aan het doel van de schenking. Ouders mogen in 2022 een eenmalige gift doen voor de studie van 56.724 euro. Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Geld schenken aan kleinkinderen

Grootouders mogen hun kleinkinderen in 2022 maximaal 2.274 euro belastingvrij schenken. Let op: schenk je als opa en oma ieder apart aan het kleinkind, dan ziet de Belastingdienst dat als één schenker. Houd daarbij dus rekening met de belasting die je betaalt als het bedrag boven het belastingvrije maximum komt.

Bij de notaris

Wil je grip houden op de schenking? Dan kun je bij de notaris voorwaarden bespreken voor de gift. Denk daarbij aan:

  • Het kind krijgt het geld pas vanaf zijn of haar 18e verjaardag;
  • Je kunt bepalen onder welke voorwaarden de schenking teruggedraaid kan worden;
  • Jij bepaalt wat er met het geld gebeurt als het kind gaat scheiden.

Als je zeggenschap wilt behouden over het bedrag dat je hebt geschonken aan jouw kind, dan kun je bij de notaris een bewindvoerder benoemen. Je kunt dit ook zelf zijn. Je bepaalt hoe lang het bewind duurt, maar maximaal tot het kind 30 jaar is.

Wil je meer weten over belastingvrij schenken aan (klein)kinderen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here