In het notariaat is elke dag anders

1822
notariaat

Veel mensen denken bij het notariaat nog steeds aan een stoffig kantoor waar oude mensen aan saaie dossiers werken. Niets is minder waar! Het notariskantoor staat midden in de samenleving. Hier lopen mensen binnen op belangrijke momenten in hun leven. En hoe mooi is het als je daarbij kunt helpen?

Het mooie van meerwaarde bieden

Je eigen onderneming starten, een huis kopen, trouwen, je testament opstellen: het zijn allemaal belangrijke gebeurtenissen waar veel bij komt kijken. Op ons notariskantoor helpen we mensen om hierin goede keuzes te maken. Door te luisteren. Door mee te denken vanuit een persoonlijk perspectief. En door te informeren over de financiële en fiscale voor- en nadelen van bepaalde keuzes. Kijkend naar iemands leven adviseren we over de mogelijkheden en de onmogelijkheden en helpen we met (juridische) details. Waar nodig leggen we zaken vast in een notariële akte, zodat het rechtsgeldige en bindende afspraken worden. Daarnaast bieden we mensen ook praktische hulp, bijvoorbeeld bij het afwikkelen van een nalatenschap. Dat gaat van het opzeggen van de krant tot de verkoop van iemands huis.

Functies

Binnen een notariskantoor kun je aan de slag als (kandidaat-)notaris, maar ook als notarisklerk of notarieel medewerker. Als notarisklerk heb je een hbo-studie rechten gedaan en behandel je zelfstandig veel voorkomende dossiers. Daarnaast controleer je akten en overeenkomsten, raadpleeg je allerlei registers, stel je conceptakten op en heb je zowel schriftelijk als telefonisch contact met cliënten. Ben je notarieel medewerker dan heb je meestal een juridisch-administratieve mbo-opleiding gedaan. Je stelt conceptakten op, je registreert akten in registers, je plant afspraken met cliënten in en je bent aanwezig bij de ondertekening van de akte. Als notaris mag je gemaakte afspraken en verklaringen rechtsgeldig vastleggen in notariële akten. Je bent benoemd bij Koninklijk Besluit en je hebt de eed afgelegd waarin je onder andere belooft dat je je houdt aan geheimhoudingsplicht en verplichte onpartijdigheid. is Wil je notaris worden? Kies dan voor de universitaire studie notarieel recht. Vaak ben je als notaris zelfstandig ondernemer, maar je kunt ook in loondienst werken bij een andere notaris.

Puzzelen, precisie en persoonlijk contact

Bij het werk in het notariaat spelen verschillende aspecten een rol. Natuurlijk heb je brede juridische kennis en vind je het leuk om die kennis goed bij te houden. Veel mensen in dit vak houden van puzzelen: hoe zorg je ervoor dat je je cliënt zodanig helpt dat de beste oplossing past binnen de wet, bij zijn of haar wensen én financieel zo gunstig mogelijk is? Bij dit werk komt ook de nodige precisie kijken, want een akte mag immers geen fouten bevatten. En natuurlijk zijn persoonlijk contact en integriteit belangrijk. Mensen moeten zich veilig bij je voelen, zich gehoord voelen en je kunnen vertrouwen. Elke cliënt heeft zijn eigen vragen en omstandigheden, van het opstellen van huwelijkse voorwaarden tot het overnemen van bedrijf. Dat maakt het werk veelzijdig en elke dag anders!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here