De regels rondom het afsluiten van een hypotheek worden elk jaar door de overheid aangepast. Dit jaar zijn het er aardig wat. Denk aan het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en het zwaarder laten meetellen van tweede inkomens. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.
Geen overdrachtsbelasting voor starters
Mensen tot 35 jaar die voor het eerst een huis kopen of doorstromers jonger dan 35 jaar hoeven vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Hierdoor is minder eigen geld nodig en komt een woning eerder binnen financieel handbereik. Bij aankoop van een woning van bijvoorbeeld 275 duizend euro scheelt dat al snel 5500 euro. Het kabinet moet deze maatregel nog wel bevestigen, evenals de exacte regels. Eén van de mogelijke voorwaarden is de beperking tot woningen van maximaal vier ton.
Het tweede inkomen telt zwaarder
Tweeverdieners kunnen in 2021 een hogere hypotheek krijgen, omdat het tweede inkomen voor 90 procent wordt meegeteld. Nu is dat nog 80 procent. Als je nu bijvoorbeeld maximaal 300 duizend euro kunt lenen, dan ligt je maximale hypotheek in 2021 tussen 10 duizend en 12 duizend euro hoger.
Studieschuld weegt minder zwaar
In 2021 weegt een studielening juist minder zwaar op een hypotheek. De factor van de weging gaat met 0,10 procent omlaag bij leningen met een looptijd van zowel 15 als 35 jaar. Met een studieschuld van 10 duizend euro levert dit 1500 euro meer aan hypotheek op.
NHG-grens omhoog
Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Daarnaast beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. In 2021 kun je een hypotheek met NHG afsluiten als de totale koopprijs niet hoger is dan 325 duizend euro. De huidige grens is 310 duizend euro.