Pilot om meer flexwerkers aan een NHG-hypotheek te helpen

1234
NHG-hypotheek flexwerkrs

Als flexwerker heb je een inkomen dat fluctueert. Dat maakt het voor de bijna 1 miljoen zzp’ers in ons land vaak lastig om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te krijgen, zeker als je net gestart bent. Om het gemakkelijker te maken om in aanmerking te komen voor zo’n hypotheek, wordt nu een proef gedraaid met een extra instrument: de Arbeidsmarktscan. Daarmee wordt niet alleen gekeken naar wat je als flexwerker in het verleden hebt verdiend, maar ook naar je toekomstige inkomen. Hierdoor zullen meer flexwerkers toegang krijgen tot verantwoorde financiering met NHG.

Wat verandert er?

Tot nu gebruikt de uitvoerder van de NHG twee instrumenten om te bepalen of een flexwerker een hypotheek met NHG kan krijgen. Nu wordt een pilot gestart met een derde instrument, de Arbeidsmarktscan. Deze scan koppelt verschillende gegevens aan elkaar, zoals je opleiding, werkervaring, ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfer. Daar rolt een berekening uit van jouw kansen op nieuwe opdrachten of op een baan in hetzelfde vakgebied en wat je daarmee zou kunnen verdienen. De Arbeidsmarktscan kijkt dus naar je toekomstige inkomen. Dat is belangrijke informatie bij het inschatten van het risico of jij je maandlasten straks kunt (blijven) betalen. De verwachting is dat door de toepassing van de Arbeidsmarktscan meer flexwerkers in aanmerking komen voor een NHG.

De voordelen van een NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) staat voor verantwoorde financiering. Dat heeft een aantal voordelen. Allereerst weet je zeker dat de hypotheek die je afsluit niet te hoog is. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Daarnaast is de NHG een zogeheten borgstelling: kun je door omstandigheden je maandlasten niet meer betalen, dan schiet de NHG te hulp. Ze denken met je mee over mogelijke oplossingen. Moet je je huis noodgedwongen verkopen en blijf je met een restschuld zitten, dan kan de NHG jou deze restschuld kwijtschelden. Een hypotheek met NHG geeft dus ook extra zekerheid aan de verstrekker van jouw hypotheek. Om de Nationale Hypotheekgarantie te krijgen, betaal je eenmalig een premie. Vervolgens betaal je wel een lagere hypotheekrente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here