U wordt gevraagd als executeur-testamentair. Wat betekent dat?

1504
Executeur-testamentair

Stel: een familielid of bekende vraagt u om executeur-testamentair te zijn na zijn of haar overlijden. Dat houdt in dat u de taak krijgt om ervoor te zorgen dat de erfenis van uw familielid of bekende klaar is om verdeeld te worden onder de erfgenamen. Daarbij gaat het om alle aanwezige bezittingen en schulden: van het beheren van het huis en het opzeggen van het abonnement op de krant, tot het betalen van de kosten van de uitvaart en de erfbelasting. Dat is best een klus. Daarom vertellen we u graag wat u te wachten staat als u besluit om iemands executeur-testamentair te zijn.

Er is nog wel eens wat verwarring over wat de executeur-testamentair wel en niet doet. De verdeling van de erfenis doet u als executeur-testamentair nadrukkelijk niet. U zorgt ervoor dat alles geregeld en klaar is om verdeeld te worden. Daarna zit uw taak erop. Houd er rekening mee dat dit ook voor de erfgenamen vaak onduidelijk is. Zij begrijpen soms niet waarom ze zelf geen executeur-testamentair zijn en waarom ze moeten wachten op hun erfenis zo lang u als executeur-testamentair bezig bent met de uitvoering van de nalatenschap. In een enkel geval wordt u gevraagd als ‘begrafenisexecuteur’. Dan hoeft u alleen de uitvaart te regelen.

Taken van de executeur-testamentair

Een executeur-testamentair heeft twee wettelijke taken, te weten het beheren van de (goederen van de) nalatenschap en het voldoen van de schulden van de nalatenschap. Het werk begint echter vaak met het beantwoorden van de vraag: wat heeft de overledene? Hierbij inventariseert u wat er is aan bankrekeningen, spaartegoeden, verzekeringen, auto, (vakantie-)woning, inboedel, schulden, etc. Vervolgens moet u deze bezittingen en schulden beheren. Onder uw beheertaken valt onder andere het laten taxeren van de inboedel en de woning, het opzeggen van abonnementen en verzekeringen, zorgen voor het huis en de tuin en het verkopen van eventuele aandelen en andere effecten. Dan zijn er ook nog kosten die voldaan moeten worden, zoals die van de uitvaart, nog openstaande nota’s, de betaling van de erfbelasting en het loon van de executeur-testamentair. U rondt uw werk als executeur-testamentair af als de betalingen gedaan zijn, de schulden afgelost zijn en de erfenis verdeeld kan worden.

Beloning voor uw werkzaamheden

Het hierboven genoemde loon van de executeur-testamentair is een vergoeding voor uzelf. Als executeur-testamentair krijgt u namelijk loon voor uw werkzaamheden. Wettelijk is dat vastgesteld op 1% van het saldo (bezittingen minus schulden) van de nalatenschap. Maar uw vriend of familielid kan in zijn testament ook anders hebben bepaald. De beloning die u als executeur-testamentair ontvangt, wordt belast voor de inkomstenbelasting. Bent u ook erfgenaam? Dan betaalt u geen inkomstenbelasting maar erfbelasting.

Ook belangrijk om te weten, wat precies een verklaring van erfrecht is. Wij krijgen deze vraag met enige regelmaat en leggen het daarom hier nog eens voor je uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here