Zomaar een erfenis aanvaarden kan onverstandig zijn: het verschil tussen zuiver en beneficiair aanvaarden

1246
Erfenis

De moeder van Anne is onlangs overleden. Ze had geen testament. Haar vader was al eerder overleden, dus erft Anne het huis. Maar is zomaar een erfenis aanvaarden verstandig?

Er kunnen schulden zijn opgebouwd

Zomaar de erfenis aanvaarden kan onverstandig zijn. De moeder van Anne kan bijvoorbeeld schulden hebben opgebouwd. Door de erfenis zuiver te aanvaarden, neemt Anne die over. Het alternatief is beneficiair aanvaarden.

Erfenis zuiver aanvaarden

Je kunt ervoor kiezen om een erfenis zuiver te aanvaarden. Dit betekent dat je alle bezittingen en schulden, eventueel samen met andere erfgenamen, erft. Heb je de erfenis aanvaard, dan kun je alleen bij hoge uitzondering terugkomen op deze keuze. Bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat er hoge schulden zijn waarvan je niet wist en ook niet had kunnen weten. Dit gebeurt bij de rechter. Als je niets hebt gedaan om te onderzoeken of er schulden zijn, kun je niet op je keuze terugkomen.

Beneficiair aanvaarden

Wil je niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden van de overledene? Dan kun je de erfenis ook beneficiair aanvaarden of zelfs verwerpen. Als je een erfenis beneficiair aanvaardt, krijg je wel de erfenis maar je bent niet aansprakelijk voor eventuele schulden. De belangrijkste reden voor deze keuze is als je denkt dat de nalatenschap vooral uit schulden bestaat en dat die schulden hoger zijn dan het bezit.

Vereffeningsprocedure

Als een van erfgenamen beneficiair aanvaardt, moet de hele nalatenschap volgens bijzondere regels worden afgewikkeld, dit is de vereffeningsprocedure. Dat is iets meer werk voor de erfgenamen dan bij zuivere aanvaarding en brengt wat extra kosten (rechtbank) met zich mee. Het is belangrijk dat dit proces goed verloopt. Anders loop je de kans de schulden uit de erfenis uit eigen zak te moeten betalen.

Het is mogelijk de notaris tot vereffenaar te benoemen. Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here