Een hypotheek aanvragen als je een BKR-registratie hebt, kan dat?

503
BKR-registratie

Als je een hypotheek afsluit, bekijkt de bank bij Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) welke kredieten je hebt en of je achterloopt met de betaling. Dit doet de bank om te kijken of je je hypotheek kunt betalen. Maar hoe zit het precies?

Wat doet de Stichting BKR?

Het BKR registreert leningen, maar ook betalingsachterstanden en afbetalingsregelingen van 250 euro of meer. Als je daarin wordt opgenomen, heb je een BKR-registratie. Deze kan positief of negatief zijn.

Een positieve registratie betekent dat je geen betalingsachterstanden hebt. Dit is als het ware een bewijs van ‘goed financieel gedrag’. Heb je wel betalingsachterstanden, dan heb je een negatieve BKR-registratie. Een kredietverstrekker meldt dit bij het BKR, die vervolgens een achterstandscodering (de zogenoemde A-code) bij jouw naam vermeldt. Deze blijft tot maar liefst vijf jaar na het aflossen van de lening staan. Andere kredietverstrekkers kunnen deze codering ook zien.

Kan ik een hypotheek aanvragen met een BKR-registratie?

Als je geregistreerd staat bij het BKR, betekent dat niet automatisch dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Als je een positieve registratie hebt, neem de bank dat wel mee in de toetsing voor de hypotheek; het kan zijn dat je door de lening minder hypotheek kunt krijgen.

Als je 3 maanden achterloopt met het afbetalen van een lening, krijg je een negatieve BKR-registratie. Heb je zo’n negatieve registratie, dan kun je ook vaak gewoon een hypotheek afsluiten. Er gelden dan wel voorwaarden. Je lening moet bijvoorbeeld afbetaald zijn of er moet een herstelcode vermeld zijn. Ook verschilt het per bank of je daar een hypotheek kunt afsluiten.

Kan ik een hypotheek aanvragen als ik een studieschuld heb?

Een studielening wordt niet geregistreerd bij het BKR. De bank kan deze gegevens dus niet checken. Het is wel wettelijk verplicht om die gegevens te delen bij de kredietverstrekker. Die gegevens kun je zelf opvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat DUO niet bij het BKR doorgeeft dat je een studielening hebt, is een beslissing van de overheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here