Dit verandert er per 1 januari 2024

527
2024

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent traditiegetrouw dat er verschillende veranderingen aan komen op het gebied van wonen, leven en ondernemen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

De jubelton wordt stopgezet

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, ook wel bekend als de jubelton, wordt volledig afgeschaft vanaf 1 januari 2024. De reguliere eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen tussen 18 en 40 jaar blijft naar verwachting wel bestaan. In 2023 is dit bedrag 28.947 euro. Deze schenking mag vrij besteed worden.

Bovengrens NHG stijgt naar 435 duizend euro

Met een hypotheek met NHG lopen consumenten minder risico’s op hun hypotheek en profiteren zij vaak van een lagere rente. Op dit moment kunnen mensen gebruikmaken van NHG wanneer zij een woning kopen met een maximale waarde van 405 duizend euro. Per 1 januari 2024 wordt deze grens verhoogd naar 435 duizend euro.

Meer lenen bij energiebesparende voorzieningen

Bij een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd is de NHG-grens 6 procent hoger, namelijk 461.100 euro. Deze verhoging vergroot het bereik van NHG en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor veel woningkopers. De provisie die betaald moet worden bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft komend jaar 0,6 procent over het hypotheekbedrag.

Digitaal bv oprichten mogelijk

Per 1 januari zal het wetsvoorstel voor digitaal oprichten van besloten vennootschappen (DOBV) definitief in werking treden. Het DOBV-initiatief zal het mogelijk maken om besloten vennootschappen volledig online op te richten, waarmee Nederland aansluit bij een Europese richtlijn om de oprichting van bedrijven te moderniseren en te vereenvoudigen. Het DOBV-platform, dat al geruime tijd gereedstaat, biedt ondernemers de kans om zonder fysieke aanwezigheid bij een notaris een besloten vennootschap op te richten.

Belastingtarief box 3 verhoogd met 4 procent

Waar je tijdens de aangifte inkomstenbelasting over 2023 nog 32 procent belasting betaalt over het fictieve rendement over vermogen in box 3 boven 57 duizend euro, stijgt dat in 2024 naar 36 procent. Dat is 3 procent meer dan in eerste instantie was gepland. In 2025 blijft het tarief naar verwachting 36 procent.

Vennootschapsbelastingtarief 2024 en mkb-vrijstelling

In 2024 blijft het maximale vennootschapsbelastingtarief 25,8 procent. Het tarief van 19 procent voor fiscale winsten tot 200 duizend blijft ook behouden. De mkb-winstvrijstelling wordt echter verlaagd van 14 procent naar 12,7 procent in 2024, wat betekent dat ondernemers in de inkomstenbelasting (zoals eenmanszaken, vof’s en zzp’ers) in 2024 meer belasting betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here